Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

 

Hoe ga ik om met een driftbui aan tafel?

 

Hoe ga ik om met de driftbui aan tafel van onze zoon van 3 jaar?

Deze vraag kreeg ik van een moeder. Ze geeft aan dat haar zoon (helaas) vaak een driftbui aan tafel heeft. Meestal om iets kleins, bijvoorbeeld als hij iets niet wil eten, of als hij nog niet van tafel mag. Moeder geeft aan dat zolang haar zoon alles mag bepalen de sfeer aan tafel wel goed is maar het voelt voor haar niet prettig om altijd maar aan zijn verzoek gehoor te geven.

 

Het machteloze gevoel dat je kind alles moet bepalen hoor ik vaker van ouders. En daar sta je dan als volwassene en eerder dan je eigenlijk zo willen geef je toe om de sfeer niet te bederven. Soms weet je al, als ik het niet geef, dan is het bonje. Zo kom je in een constant dilemma met jezelf; geef je toe of riskeer je een boze bui.

driftbui aan tafel - opvoedondersteuning STERK & ZOET

Wat kan je doen om een driftbui aan tafel te voorkomen?

Duik dieper in de oorzaak
De eerste stap bij heftige emoties (aan tafel) is het achterhalen van de oorzaak. Wat maakt dat je kind boos is? Of heel erg verdrietig wordt aan tafel? De oorzaak van de boosheid ligt vaak een stuk dieper dan iets niet willen eten of graag van tafel willen.

Veelvoorkomende oorzaken aan tafel
Er kunnen verschillende oorzaken zijn, denk aan; oververmoeid, overprikkeld, te veel honger of behoefte aan verbinding. Maar de meest voorkomende oorzaak die ik tegenkom bij gezinnen met een driftbui aan tafel zijn; te veel of te weinig structuur/regels.

Zet een duidelijke structuur neer
Kijk daarom goed naar de structuur die je hanteert aan tafel. Is het voorspelbaar genoeg? Weet je kind wat er van hem verwacht wordt?

Webinar dat lust ik wel - groente eten peuter kleuter


Tip: Heb je het idee dat er vaak een driftbui is omdat je kind maar weinig lust? Dan is het webinar ‘Dat lust ik wel’ een aanrader om te volgen.

 

Behoefte aan autonomie
Naast de structuur heeft je kind ook behoefte om zelf keuzes te maken. Zo mag je kind zelf bepalen of hij eet van het bord met eten dat je op tafel zet, hoeveel hij daarvan eet en in welke volgorde. Geef je kind deze regie volledig. Mijn advies is dan ook om geen afspraken te maken over hoeveel hapjes er nog gegeten wordt of over eerst groente en dan het vlees eten.

Geen afleidingen en speelgoed aan tafel
Het gezegde van ‘als je hem één vinger geeft, neemt hij de hele hand’ is zeker aan de orde bij speelgoed of technologie aan tafel. Waar je begint met één autootje aan tafel, wordt al snel twee en voor dat je het weet staat de hele garage op tafel. De discussies van wel of niet aan tafel, of van meer en meer willen wil je voorkomen. Daarom zou ik één afspraak maken; Geen afleidingen aan tafel.

Merk je dat je geen idee hebt waar de driftbui vandaan komt? Of wil je wel graag de regie uit handen geven dat je kind zelf mag bepalen hoeveel het eet maar ben je bang dat het dan helemaal niets meer eet? Dan help ik je daar graag mee!

Als pedagoog weet ik - Iris - als geen ander dat ieder kind anders is. Juist daarom vind ik het zo belangrijk om persoonlijk met ouders mee te denken. Samen te kijken wat je al wel ingezet hebt en wat nog niet. We kijken welke aanpak voor jou én je kind het beste past en hoe we het op een fijne en liefdevolle manier kunnen kijken hoe het weer fijn, gezellig en voedzaam aan tafel is.

Wil jij hier meer over weten? Plan dan gerust een kennismakingsgesprek in.

 

 

Kookboek gezonde ijsjes voor kinderen

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.


Alle kennis in één webinar over de eerste hapjes van je kind.

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?