Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

 

Met vertrouwen je baby volgen in het leren eten

 

5 tips voor de start van de eerste hapjes

Het internet en sociale media staat vol met informatie over de eerste hapjes. Maar heel eerlijk, ik word er soms boos van. Boos van de onwaarheden die ik lees. Vraagtekens door de onduidelijkheid die er geschept wordt en geïrriteerd doordat het ouders soms zo moeilijk gemaakt wordt. In mijn ogen helemaal niet nodig. De eerste hapjes van je kindje kan een feestje zijn!

Het begin van de wondere wereld van vaste voeding. Deze 5 tips wil ik je dan graag meegeven met het doel om gezond eten voor je gezin zo makkelijk mogelijk te maken!


Tip 1: Leren eten is een ontdekkingsreis

Vaak wordt er bij de eerste hapjes gedacht aan zo snel mogelijk veel verschillende smaken aanleren. Het is zeker waardevol om je kindje kennis te laten maken met veel verschillende groente, fruit en andere voedingsmiddelen. Leren eten is alleen meer dan leren hoe iets proeft. Denk bijvoorbeeld aan broccoli. Het proeven van de smaak is waardevol, want je kindje krijgt zo vitamines en mineralen binnen. Het is tevens leren hoe de broccoli voelt en leren hoe het eruit ziet. Leren eten is ook leren hoelang je kindje op voeding moet sabbelen of kauwen voordat het doorgeslikt kan worden.

Leren eten is voor je kindje een ontdekkingsreis en deze reis is zo waardevol voor zijn of haar toekomst!

Voor deze ontdekkingsreis heb je genoeg tijd. Tot 1 jaar blijft de borst- en/of kunstvoeding de allerbelangrijkste voeding voor je kindje. Start zodra je kindje hier klaar voor is, bouw rustig op en blijf monitoren hoe je kindje reageert op de vaste voeding.

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Hierboven zie je verschillende afbeeldingen uit het kookboek Groente voor kids. Je ziet een heerlijke maaltijd voor jezelf, maar met een kleine aanpassing maak je het ook voor je baby, peuter of kind tot een heerlijke en passende maaltijd.

 

Tip 2: Gezamenlijke maaltijd

De tweede tip is om een hapje of maaltijd (hangt van de leeftijd van je kindje af) te maken met dezelfde ingrediënten als dat op jouw bord ligt. Je kind leert van wat je zegt, (‘Lekker hè broccoli’), maar nog veel meer van wat je doet (zelf die broccoli eten). Benoemen dat broccoli lekker is en zelf wortel eten, klopt dan eigenlijk niet. Daarnaast leert je kindje van hoe je eet; in je mond stoppen, kauwen, eten met een lepel, alles wordt in de gaten gehouden.

Om het jou zo makkelijk mogelijk te maken bij het maken van één maaltijd voor je hele gezin heb ik het kookboek Groente voor kids ontwikkeld. Met dit kookboek wil ik gezond eten met veel groente voor je hele gezin simpel maken. Met een kleine aanpassing maak je iedere maaltijd uit het kookboek Groente voor kids geschikt voor het hele gezin. Zo kan je namelijk zowel je baby die start met de eerste hapjes als jezelf (en alle leeftijden daartussen) voeden. Daarmee ontstaat er een gevarieerd eetpatroon voor je baby, krijgt je dreumes een fijne overgang naar met de pot mee-eten, is er een aantrekkelijke maaltijd voor je kind én eet je zelf een lekkere, fijne en gezonde maaltijd. Tevens wordt er in dit kookboek aan de kieskeurige eter gedacht.

Groente voor kids is hét kookboek voor het hele gezin en staat voor makkelijk, gezond en lekker eten met veel groenten.

Tip 3: Start… Dat is goed!

Kan je het beste starten met groente of fruit? Dat is allebei goed. Je leest soms dat je het beste kan starten met groente doordat een kindje daar langer aan moet wennen. Het kan zijn dat je kindje daar iets meer moeite mee heeft. Sommige smaken van groente, zeker de bittere smaken, kunnen iets langer duren voordat je kindje daaraan gewend is. Maar er is tijd genoeg, je hoeft niet met de moeilijke smaken te starten. Met de milde smaken maak je het je kindje misschien nog iets comfortabeler. Juist fijn toch? Start met dat wat je in huis hebt, wat jezelf eet of waar jij mee wil starten. Het is goed! En… je kindje hoeft het niet direct lekker te vinden hè? Het gaat om het leren eten. 😉

Denk bijvoorbeeld aan: pompoen, avocado, wortel, bloemkool, doperwt (geprakt), broccoli, appel, peer of banaan.

Tip 4: Kijk naar je kindje

Er is veel te lezen over wat je wanneer zou moeten doen. Wanneer je het beste kan starten? Wat de opbouw zou moeten zijn? Welke ‘methode’ het beste is? Om te bepalen wat het beste is, kan je het best naar jouw kindje kijken. Het ene kindje is met 5 maanden toe aan vaste voeding, terwijl de andere met 6 maanden er nog niets van moeten hebben. Dat kan. Let op de signalen van jouw kindje en reageer daarop. Volg je kindje én jouw gevoel.

Hoe het zit met de adviezen rondom starten met de eerste hapjes, over verschillende methodes en de signalen die je kunt volgen vertel ik veel meer in het webinar ‘De eerste hapjes’. Een combinatie van wetenschappelijke onderbouwing én een praktische aanpak.

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

Tip 5: Voldoende variatie

De laatste tip die ik met je wil delen rondom de eerste hapjes is blijf voldoende variëren. De standaard groente (en fruit) worden vaak uitgetest en als ze succesvol zijn worden ze vaker gegeven. Mijn tip? Blijf ze ook geven als je kindje het nog niet zo lekker vindt. Soms is er wat vaker een blootstelling nodig om de smaak of structuur te leren waarderen. En als allerlaatste, probeer ook groente (en fruit) die je niet zo snel geeft. Denk aan rode kool, mais, paprika, artisjok of boerenkool.

Benieuwd hoe je deze groente aan je kindje kan aanbieden en lekkere receptjes daarmee? Neem dan een kijkje in het kookboek Groente voor kids. In dit kookboek vind je 25 verschillende groente om gevarieerd groente te eten met het hele gezin.

 

Met deze 5 tips hoop ik je vooral vertrouwen te geven om met plezier te starten met de eerste hapjes en je kindje te laten groeien in het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Heb je nog een vraag? Of merk je dat de eerste hapjes niet gaan zoals gehoopt? Stuur me dan gerust een berichtje.

 

Kookboek gezonde ijsjes voor kinderen

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

Alle kennis in één webinar over de eerste hapjes van je kind.

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!