Wat te doen? Mijn kind zit in de fase van niet willen eten
Zit je kind in een fase van niet willen eten?
Jouw kind is écht niet de enige die weinig groente eet. Of waar je soms twijfels over hebt of dit eetgedrag normaal is. Bestaat die fase van niet willen eten eigenlijk wel? Kieskeurig eetgedrag kan passend zijn bij de leeftijd, maar wel tot op zekere hoogte. Onschuldig kieskeurig eetgedrag kan namelijk overgaan in een eetprobleem. Hoe weet je waar je goed aan doet? Wanneer moet je het wat tijd geven en wanneer is het tijd om actie te ondernemen?
Rond 1,5 jaar kan een fase komen waarin je kind kieskeuriger gaat eten. Een fase die een evolutionaire verklaring heeft. Dit is ook de leeftijd waarom kinderen zelf meer gaan ontdekken. Rond deze leeftijd gingen kinderen vroeger ook zelf op avontuur. Daar komt die kieskeurige blik en smaak vandaan. Een besje of een groen blad kun je niet zomaar in je mond stoppen, dat kan giftig zijn. De functie van deze fase is om kinderen te behoeden dat alles zomaar in de mond gestopt wordt. Deze fase kan tot de leeftijd van 6/7 jaar duren. Tijdens deze fase hebben kinderen meer bevestiging nodig dat eten eetbaar en veilig is. Het ene kind heeft daarin iets meer bevestiging nodig dan het andere kind.
Wat is passend bij deze fase?
Dat je kind…
- nieuw voedsel spannend vindt
- niet direct de eerste keer nieuw voedsel proeft of eet
- in een keer iets niet meer eet wat het eerder wel at
- tijd nodig heeft om aan nieuw voedsel te wennen
- de voorkeur geeft aan voeding dat het al kent
Naast deze fase zijn er nog meer factoren waardoor kinderen tijdelijk kieskeurig gaan eten. Daarom is het normaal als je kind…
- voor of na een periode van ziek zijn tijdelijk minder goed eet of juist veel meer eet
Merk je dat je kind in een periode zit waarin het kieskeurig eet, dan heeft de manier waarop je hiermee omgaat invloed op de duur en intensiteit van deze fase.
- Blijf voeding gevarieerd aanbieden
- Zorg voor een ontspannen sfeer
- Stimuleer je kind (zonder druk) om (weer) vertrouwen te krijgen
Tip: Merk je dat je kind in fase niet willen eten zit en lijkt het je interessant om meer te leren over de ontwikkeling van leren eten? Dan is het webinar ‘Dat lust ik wel’ een aanrader om te volgen.
Wanneer is het verstandig om meer actie te ondernemen?
Bij één of meerdere van deze punten is het raadzaam om actie te ondernemen. .
Als je kind…
- niet voldoende groeit of gewicht verliest
- met regelmaat of langere periode slecht eet
- soms angstig lijkt voor het voedsel
- bijna hele productgroepen vermijd (zoals eiwitten of groenten)
- heel selectief is in welke voedsel het wel eet
- steeds kieskeuriger gaat eten
Of als je…
- niet weet hoe je het eetgedrag op een fijne manier kunt aanpakken
- regelmatig strijd hebt aan tafel
- je zorgen maakt om het eetgedrag van je kind
Deze bovenstaande punten zijn een richtlijn. Iedere situatie en ieder kind is anders. Jij kent je kind het beste. Mocht je het fijn vinden om meer te vertellen over het eetgedrag van je kind zodat we samen kunnen kijken óf er actie nodig is en wat dan wenselijk is. Stuur me dan gerust een mail of plan hier een vrijblijvend kennismakingsgesprek in.
Wat kan je dan doen?
Merk je dat één of meerdere van de bovenstaande punten voor jouw kind of voor jou aan de orde zijn? En zou je graag willen weten hoe je je kind hierbij kunt ondersteunen? Dan is het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ heel waardevol voor jou. In deze online cursus ga ik je helpen hoe jij je kind stap voor stap kunt leren eten. Het is een concreet plan met een fijne, effectieve en ontspannen aanpak. Geheel zonder strijd en op een leuke manier.
Het fijne aan dit online programma is dat je er niet alleen voor staat, gedurende alle vijf stappen (en nog een tijd daarna) ben ik beschikbaar voor al je vragen. Want iedere ouders, ieder kind en ieder gezin is anders. Merk je dat je ergens extra vragen over hebt? Of het fijn vindt om extra tips over een onderwerp ontvangen? Dan denk ik graag met je mee!
Na ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ weet jij precies hoe je kind vertrouwd kunt laten worden met voedingsmiddelen zodat je kind een gevarieerd eetpatroon heeft met voldoende groente. Weet je hoe je kunt omgaan met periode waarin je kind wat minder goed eet. En heb je alle vertrouwen en kennis in huis om je kind een fijne en gezonde relatie met voeding mee te geven.
Wil jij ook kind gevarieerd leren eten? Meld je dan nu aan en start met het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’.
Ken je de tafelkaartjes al?
Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.
Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!
Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem