Een gezond (zonder suiker), lekker, makkelijk en kidsproof recept is goud waard!
3 x gezond broodbeleg met groente
Wat is gezond broodbeleg voor je kind? Op zoek naar een gezonder alternatief dan chocoladepasta of hagelslag? Van de week deelde ik op Instagram veel tips die je kunt kopen in de supermarkt. Zo heb je altijd gezond broodbeleg voor je peuter of dreumes in huis. Of misschien geniet het hele gezin wel van het gezonde broodbeleg.
In deze post deel ik drie heerlijke recepten voor gezond broodbeleg. Zodat je het zelf kunt maken, weet wat er precies in gaat of net iets kunt aanpassen. Vaak ook nog veel goedkoper ook.
Het eerste recept is een rode bietenspread. Een feestje op je boterham, zo’n mooie kleur dat deze spread heeft. Een heerlijke prinsessenspread voor je kindje die van prinsessen houdt, of wanneer de lievelingskleur roze is.
Het tweede recept is een zelfgemaakte hummus. Ik ben fan van hummus en heb dan ook al heel veel varianten gemaakt, met geroosterde groenten zoals paprika, wortel of pompoen. Het nadeel van hummus uit de supermarkt vind ik de hoeveelheid knoflook. Maar zelfgemaakt is hummus perfect!
Het derde recept is een groente spread van paprika, courgette en wortel. Een heerlijke spread, makkelijk te maken en handig om je laatste restjes groente op te maken.
Drie heerlijke recepten voor kinderen. Én volwassenen!
Rodebieten-spread
Wat heb je nodig?
200 gram rode biet
6 a 7 eetlepels olijfolie
70 gram walnoten
zout naar wens
1 teen knoflook
(eventueel feta)
Hoe kan je de rode bietspread maken?
Gebruik je gekookte rode biet? Top! Is het nog niet gekookt, kook ze dan eerst. Snijd de rode biet in stukken. Voeg bij de rode biet, ook de andere ingrediënten toe en mix of pureer alles tot een spread. Is het nog wat te dik? Voeg dan wat olie toe. Breng op smaak met wat zout.
Hummus
Wat heb je nodig?
300 gram kikkerwten
2 teentjes knoflook
3 eetlepels citroen
1 eetlepel tahini
2 á 3 theelepels komijn
1 theelepel chilipoeder
4 eetlepels olijfolie
zout naar wens
Hoe kan je de hummus maken?
Heb je kikkererwten uit blik? Top! Heb je gedroogde kikkererwten? Volg dan eerst de bereidingswijze zoals op de verpakking. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in de keukenmachine en pureer tot een egale massa. Is de hummus nog iets te dik? Voeg dan nog wat olijfolie toe. Breng eventueel nog op smaak met wat zout.
Paprika-, courgette- en wortelspread
Wat heb je nodig?
100 gram paprika
160 gram courgette
160 gram wortel
20 blaadjes basilicum
2 eetlepels citroen
4 + 1 eetlepels olijfolie
Hoe kan je de spread maken?
Verwarm de oven voor (200 graden). Was en snijd de groenten in stukken. Sprenkel 1 eetlepel olijfolie over de groenten. Grill de groenten 20 minuten in de oven. Laat het daarna afkoelen. Maal in de keukenmachine de ingrediënten door elkaar. Breng op smaak met wat zout.
Eet smakelijk!
Welke spread is jouw favoriet?
Ken je de tafelkaartjes al?
Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.
Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!
Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem