
Wat te doen? Mijn kind eet geen groente!
Groente zijn gezond voor je! Of toch niet?!
Iedere dag probeer je het opnieuw. Iedere dag schep je weer groente op het bord van je kind maar bijna iedere dag blijft de groente weer liggen aan het eind van de maaltijd. Je kind eet de aardappels, het vlees maar je kind eet geen groente. Je kind heeft de groente nodig voor een gezond eetpatroon dus je doet een nieuwe poging om de groente op te laten eten. Ze zijn dan snel geneigd om te zeggen:
Groente zijn gezond voor je!
Geen woord van gelogen. Groente zijn ook heel gezond voor je. Maar wat zegt dat nu eigenlijk. Gezond. Is dat overtuigend genoeg voor je kind?
Gezond zegt voor een kind heel weinig. Het kan zelfs voelen voor je kind dat het iets dat je als ouder van je kind vraagt. Jij wilt graag je kind gezond houden. Ergens wil je kind dit natuurlijk ook maar zo zal het niet voelen als jij de zin zegt.
Maak het daarom zo duidelijk mogelijk en tastbaar voor je kind. Op die manier kun je de intrinsieke motivatie aanspreken. Zo is het niet meer iets wat jij als ouder van je kind vraagt, maar wil je kind zelf graag de groente eten omdat het daar zelf beter van wordt. Hoe fijn zou dat zijn?!
Een voorbeeld is:
‘Jij bent vandaag gevallen op je knie, wortels helpen jouw wondje om dicht te gaan en te genezen.’’
of...
‘Aubergine zorgt voor de werking van je hersenen en je geheugen, daardoor kan jij die sommetjes zo goed onthouden’
Hé, is dat even handig voor je kind! Nu wilt het niet alleen een pleister maar ook wortel eten! 😉
Inspiratie nodig?
Ben je enthousiast geworden en wil jij ook aan de slag met het benoemen van de functies van groente en fruit? Dan heb ik iets leuks én mega handigs voor je.
Tafelkaartjes! Ik heb namelijk al het werk al voor je gedaan, ik heb bij alle groente en fruit uit dit doosje een wist je datje gemaakt met de functie die de groente of fruit heeft. Zo heb jij genoeg inspiratie wat te zeggen bij deze groente en fruit.
In het doosje zit o.a. wortel, paprika, broccoli, tomaat, venkel, asperge, rode biet, champignon. Maar ook banaan, perzik, blauwe bes, aardbei, mandarijn én peer.
Dat lust ik wel!
Is dat iets wat je kind vaak zegt? Of hoor jij vaker: ‘Bah’ ‘Dat lust ik niet’ of ‘Jakkie’? Gezond eten, en dan voornamelijk groente eten gaat niet altijd vanzelf. En dat kan soms best een uitdaging zijn. Je wilt dat je kind voldoende groente eet, zodat het ook voldoende voedingswaarde binnenkrijgt. Het advies is vaak ‘laat het los, dan komt het vanzelf goed’. Maar is dat ook zo? En kan je dan helemaal niets doen? Hoe zorg je dat je kind (weer) wilt proeven en met meer plezier groente gaat eten?
Hoe fijn zou het zijn als het fijner, leuker én makkelijker kan? Ik vertel je er graag alles over in het Webinar 'Dat lust ik wel'. In dit Webinar geef ik jou de tips én tools zodat jij de handvatten hebt om je kind (of kinderen) hierbij te helpen op een positieve én ontspannen manier.
Niet meer loslaten met een machteloos gevoel als gevolg maar loslaten omdat je vooruitgang ziet én weet hoe je deze vooruitgang goed kunt zien en stimuleren. Zodat het stapje voor stapje beter gaat. Met zelfvertrouwen als gevolg, voor jou én je kind!
Wil je meer weten over dit webinar?
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem