Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

Wat te doen? Mijn kind eet geen groente!

Groente zijn gezond voor je! Of toch niet?!

Iedere dag probeer je het opnieuw. Iedere dag schep je weer groente op het bord van je kind maar bijna iedere dag blijft de groente weer liggen aan het eind van de maaltijd. Je kind eet de aardappels, het vlees maar je kind eet geen groente. Je kind heeft de groente nodig voor een gezond eetpatroon dus je doet een nieuwe poging om de groente op te laten eten. Ze zijn dan snel geneigd om te zeggen:

'Groente zijn gezond voor je!'

Geen woord van gelogen. Groente zijn ook heel gezond voor je. Maar wat zegt dat nu eigenlijk. Gezond. Is dat overtuigend genoeg voor je kind?

Gezond zegt voor een kind heel weinig. Het kan zelfs voelen voor je kind dat het iets dat je als ouder van je kind vraagt. Jij wilt graag je kind gezond houden. Ergens wil je kind dit natuurlijk ook maar zo zal het niet voelen als jij de zin zegt.

Maak het daarom zo duidelijk mogelijk en tastbaar voor je kind. Op die manier kun je de intrinsieke motivatie aanspreken. Zo is het niet meer iets wat jij als ouder van je kind vraagt, maar wil je kind zelf graag de groente eten omdat het daar zelf beter van wordt. Hoe fijn zou dat zijn?!

Een voorbeeld is:

‘Jij bent vandaag gevallen op je knie, wortels helpen jouw wondje om dicht te gaan en te genezen.’’

of...

‘Aubergine zorgt voor de werking van je hersenen en je geheugen, daardoor kan jij die sommetjes zo goed onthouden’

mijn kind eet geen groente - wortel tafelkaartjes

 

Hé, is dat even handig voor je kind! Nu wilt het niet alleen een pleister maar ook wortel eten! 😉

Inspiratie nodig?

Ben je enthousiast geworden en wil jij ook aan de slag met het benoemen van de functies van groente en fruit? Dan heb ik iets leuks én mega handigs voor je. Tafelkaartjes! Ik heb namelijk al het werk al voor je gedaan, ik heb bij alle groente en fruit uit dit doosje een wist je datje gemaakt met de functie die de groente of fruit heeft. Zo heb jij genoeg inspiratie wat te zeggen bij deze groente en fruit.

 

mijn kind eet geen groente - broccoli tafelkaartjes

mijn kind eet geen groente - broccoli tafelkaartjes - waarom is broccoli gezond?

mijn kind eet geen groente - banaan tafelkaartjes

mijn kind eet geen groente - banaan tafelkaartjes - waarom is banaan gezond?

Deze ouders gingen er al mee aan de slag;

'De kinderen kijken nog steeds uit na de eetmomenten omdat dan de kaartjes op tafel komen.  Ze weten ondertussen exact wat er op welk kaartje staat. Maar hier zijn ze trots op! Haha,De oudste van 5,5 is door de kaartjes en de uitleg meer gaan proeven. De middelste van 3,5 niet, die vindt het allemaal wel goed voor nu. Broertje van 9 maanden eet vooralsnog alles. Maar de kaartjes blijven op tafel komen! Wat een energie en tijd heb je hierin gestoken, echt geweldig bedacht!'

'De tafelkaartjes zien er niet alleen mooi uit, maar ze zijn ook heel fijn om te gebruiken. Leuke weetjes en spelletjes met allerlei groenten en fruit houden de sfeer aan tafel gezellig en stimuleren (leren) proeven. Echt een aanrader!'

'Ik heb de kaartjes gekocht voor mezelf en als cadeautje gedaan aan twee van mijn vriendinnen. Met mijn dochter heb ik stapeltjes gemaakt van de kaartjes. We hebben een lust ik al stapeltje en een ga ik nog leren eten stapeltje. Mijn peuter is erg geïnteresseerd in de weetjes en spoort ook andere kinderen aan dat je dingen nog kan leren eten. Laatst zei ze: ik moet zoete dingen nog leren, maar van de kaartjes lust ik al heel veel. Erg leuk gedaan Iris.'

'Hele mooie kaartjes. Mijn zoon van 4 had al een hele periode niet gegeten. En probeert nu van alles, en wat blijkt? Hij vindt (bijna) alles lekker. Door de kaartjes leert hij ook meer over de groenten en leert waarom ze belangrijk zijn voor je. Ik en mijn zoontje zijn heel  blij met de kaartjes!'

Na het succes van editie 1 is er nu ook een editie 2!

Er zijn twee verschillende edities voor gezinnen.
Editie 1 met o.a. paprika, wortel, spinazie, broccoli, appel, peer, ananas en perzik
Editie 2 met o.a. pastinaak, bloemkool, witlof, boerenkool, braam, sinaasappel, kikkererwt en kidneyboon

+ er is nog een editie speciaal voor de kindervang.

Wil jij ook aan de slag met de intrinsieke motivatie van je kind om groente en fruit te gaan eten? En het liefst op een leuke en fijne manier!

Ga dan het avontuur van proeven en eten aan met de tafelkaartjes!

 

STERK EN ZOET X Groente voor kids X Fleur Bours Photography

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

in 5 stappen een gevarieerde eter

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon. Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?