Meteen naar de inhoud

Iris Vernooij - STERK EN ZOET x Fleur Bours Fotography

Wat als je kind niet wil eten?

 

Wat als je kind niet wilt eten? 

Hoort het er niet gewoon bij? Is het niet heel normaal dat een jong kind niet of nauwelijks groente eet? Als je om je heen rond gaat vragen dan is er altijd wel een kind dat maar weinig groente eet. Hoort kieskeurig eetgedrag er niet gewoon bij?

Om antwoord te kunnen geven op die vraag is het belangrijk om eerst te kijken wat kieskeurig eetgedrag is. Want de definitie daarvan die loopt heel erg uiteen. Daarom neem ik je mee in verschillende casussen waarin een kind niet wil eten.

Kind eet niet op verjaardag
Op de verjaardag van Saar is ook het broertje van Saar, Max (2,5 jaar). Max geniet van alle gezelligheid die de visite en de verjaardag met zich meebrengt. Een deel van de visite is al naar huis als de moeder van Saar en Max een pan soep en een pan spaghetti op tafel zet. Max wordt samen met de andere kinderen aan tafel gezet maar eet geen hap. Dat terwijl spaghetti een gerecht is dat hij normaal wel eet. Hij wil direct van tafel en spelen.

Hoort dit eetgedrag er gewoon bij? Ja.
Het is heel normaal dat een kind op een drukke (maar gezellige) dag, zoals op een verjaardag nauwelijks eet bij het avondeten. Los van dat er tussendoor mogelijk ook meer gegeten is, zorgt deze drukke gezellige dag ook voor overprikkeling. Rustig eten aan tafel kan op zo’n moment erg lastig zijn.

Kind moet wennen aan nieuwe voedingsmiddelen
Janne (3 jaar) at vorige jaar heel graag kersen. Moeder haalde de pit eruit voordat ze de kersen kreeg en ze at dan heel gemakkelijk een bakje kersen weg. Dit jaar heeft moeder opnieuw kersen gekocht maar Janne zegt direct dat ze de kersen niet lekker vindt.

Hoort dit eetgedrag er gewoon bij? Ja.
Kersen is een seizoen fruit, de kans is groot dat Janne het al een lange tijd niet meer gegeten heeft. Het is normaal dat weer wat blootstellingen nodig heeft voordat ze de kersen weer als veilig voedsel gaat zien.

Webinar dat lust ik wel - groente eten peuter kleuter


Tip: Twijfels over de aanpak als je kind niet wil eten? En lijkt het je interessant om meer te leren over de ontwikkeling van leren eten? Dan is het webinar ‘Dat lust ik wel’ een aanrader om te volgen.

 

Kind eet heel selectief
Steeds vaker is het gedoe aan tafel. Freek (4 jaar) at eerst best goed maar sinds hij 2 jaar is wordt dit steeds lastiger. Nu eet hij nog een paar groenten, zoals wortel, komkommer en andijvie. Fruit gaat beter, daar lust ik banaan, appel, aardbei, peer en soms druiven. Avondeten is daarom best een uitdaging, ouders willen liever niet iedere dag brood geven maar met honger naar bed doen ze ook liever niet.

Hoort dit eetgedrag er gewoon bij? Nee.
Het eetgedrag van Freek is niet uitzonderlijk maar hoort niet meer bij ‘normaal’ kieskeurig eetgedrag.

Freek eet al lange tijd zeer selectief. Met de juiste aanpak kunnen ouders Freek weer nieuwe voedingsmiddelen leren eten zodat hij weer gevarieerder leert eten.

Vanuit persoonlijke traject heb ik ouders ondersteuning geboden om dit eetgedrag te verbeteren. Ouders weten nu hoe ze nieuwe voedingsmiddelen kunnen aanleren. Zo eet hij nu ook graag de groente; paprika, courgette, avocado en doperwten. De sfeer aan tafel is een heel veel gezelliger en de zorgen bij ouders zijn weg. Ze weten nu precies hoe ze nieuwe voedingsmiddelen kunnen aanleren dus gaan hier de komende tijd mee verder. Zo waardevol!

Herken jij het eetgedrag van Freek ook bij jouw kind? En zou je dit graag anders willen? Dan heb ik je daar graag bij. Vanuit een persoonlijk traject sta ik voor je klaar maar ook het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ sluit hier heel goed bij aan.

 

Vanuit het programma; In 5 stappen een gevarieerde eter ga je stap voor stap aan de slag om je kind (weer) gevarieerder te leren eten. Vanuit iedere stap bouw je verder naar de ideale situatie waarin je kind weer open staat voor nieuwe voedingsmiddelen. Zo leert je kind (weer) verschillende groente eten, kiest het voor gevarieerder broodbeleg of eet je kind weer een stuk gevarieerder bij het avondeten.

Er is verandering mogelijk... Ook voor jouw kind nu het al langere tijd niet eet zoals je zou willen. Waarschijnlijk heb je al verschillende pogingen gedaan, maar had dit niet het gewenste effect. Dit programma bestaat daarom ook niet uit losse tips maar is een concreet plan van 5 stappen. Zo heet de eerste stap: ‘De basis moet kloppen’. Pas als stap 1 succesvol is doorlopen, zullen ook de volgende stappen het gewenste effect hebben. Vijf essentiële stappen tot jouw kind een gevarieerder eter is!

En daar sta je niet alleen voor. Ik sta namelijk voor je klaar om met je mee te denken zodat wanneer je vastloopt ik je weer op weg kan helpen. Of zodat je na een periode waarin je kind ziek was weer de draad kan oppakken. Lijkt het je fijn om nog meer ondersteuning van mij te ontvangen? Ook dat kan! Dan plannen we bij iedere stap een persoonlijk ondersteuningsgesprek in.

 

Wil jij aan de slag om je kind gevarieerd te leren eten? Meld je dan direct aan!

 

Twijfel jij over het eetgedrag van je kind wanneer je kind niet wilt eten? Weet je niet zeker of het erbij hoort of niet? Stuur me gerust een berichtje. Dan denk ik graag met je mee!

 

 

Kookboek gezonde ijsjes voor kinderen

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.


Alle kennis in één webinar over de eerste hapjes van je kind.

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?