Dit lekkere én gezonde recept wil je zeker proberen!
Pasta met pompoensaus
In dit gerecht is één ding zeker, je eet voldoende groente! Zowel in de saus als los door de pasta heen zit groente. Daarom lekker voor jou maar ook heel handig mocht je kind wat minder graag groente eten.
Wat heb je nodig voor 4 personen?
300 gram volkorenpasta
75 gram rucola
1.5 kg pompoen
20 gram (plantaardige) boter
225 gram kikkererwten
120 gram cashewnoten
200 gram amandelmelk
2 el edelgistvlokken (of 50 gram Parmezaanse kaas)
1 eetlepel citroensap
15 gram salie (vers)
1 tl kurkuma
1 tl rozemarijn
chilivlokken
olijfolie
zout en peper
pompoenpitten
Hoe maak je de pasta met pompoensaus?
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de pompoen in stukjes en leg op een bakplaat met bakpapier. Sprenkel hierover 1 eetlepel olie en de helft van de blaadjes salie. Roer alles door elkaar. Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken. Leg ze daarna op een bakplaat met bakpapier en sprenkel 1 eetlepel olijfolie hierover. Voeg ook de kurkuma en rozemarijn toe en roer alles door elkaar. Zet de pompoen en de kikkererwten in de oven. Haal de kikkererwten na 10 minuten uit de oven, laat de pompoen nog 15 minuten langer staan (in totaal dus 25 min).
Doe de amandelmelk en de cashewnoten samen in een bakje en laat even wellen. Breng water aan de kook voor de pasta. Kook daarna de pasta zoals aangegeven op de verpakking.
Doe de helft van de pompoen in de keukenmachine met de melk, cashewnoten, edel gistvlokken (of Parmezaanse kaas) en citroensap. Pureer tot een egale saus.
Verwarm de boter in een koekenpan tot het gesmolten is op laag vuur, voeg dan ook de blaadjes salie toe en roer een paar minuten door. Voeg dan de pompoensaus toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Roer als laatste de pasta door deze pompoensaus. Serveer de pasta met rucola, de pompoen, kikkererwten en pompoenpitten.

Welke allergenen/voedselvoorkeuren bevatten de pasta met pompoen?
De pasta met pompoen is lactosevrij indien er gekozen wordt voor plantaardige boter. Indien er voor Parmezaanse kaas gekozen wordt dan bevat dit gerecht wel melkeiwit. Dit gerecht bevat wél gluten (pasta en edelgistvlokken).

Kan je ingrediënten vervangen?
Zeker, in dit recept kun je gemakkelijk bepaalde ingrediënten vervangen. Uiteraard kunnen de allergenen dan veranderen. Let hier zelf goed op.
- Vervang de volkoren tarwe pasta voor glutenvrije pasta en gebruik Parmezaanse kaas om het glutenvrij te maken.
- Vervang cashewnoten en amandelmelk voor kookroom.

Is dit recept geschikt voor een baby?
De pompoensaus is voor een baby ook geschikt, mits het zoutgehalte naar beneden gaat. Voeg dan de zout en het edelgistvlokken/Parmezaanse kaas pas op jouw bord toe. Vanaf 8 maanden mag je baby ook kennismaken met pasta en pompoen kan ook heel goed. De geroosterde kikkererwten en pompoenpitten kun je beter nog niet geven. Je baby mag al wel rucola eten, maar een los blaadje is lastig te eten voor je jonge kind. Je kunt er voor kiezen om dit mee te pureren.
Ken je deze recepten al?
- Smoothie met spinazie en aardbei
- Pompoenwafels
- Spinazie-eiwraps met avocado-cottagecheese en zalm
- Pompoenhummus
- Pasta met avocado-spinaziesaus
- Pasta met pompoensaus
- Butter Masala met groenten
- Spinaziepannenkoek
- Gezond broodbeleg
- Spinaziepannenkoeken-tagiatelle met kiwi, aardbei en vanillekwark
- Omelet met avocado
- Smoothiebowl
Geniet ervan!
Ik ben heel benieuwd wat jij én je gezin van dit recept vindt! Stuur je me een berichtje of laat je het weten via Instagram?
Ken je de tafelkaartjes al?
Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.
Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!
Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem