Samen zorgen jullie voor de ontwikkeling van de kinderen, gezond leren eten is daar een groot en heel belangrijk onderdeel van.
Gezonde (op)voeding voor de kinderopvang
Een gezonde toekomst voor kinderen begint al op jonge leeftijd. Veel kinderen brengen al veel tijd door op de kinderopvang, ook daar een gezonde basis neerzetten is daarom van grote waarde. Maar er zijn ook veel meningen en gedachten over voeding. Alle neuzen van het team dezelfde kant op is daarbij heel wenselijk. Maar hoe pak je dat aan? Hoe zorg je dat het hele team het belang van gezonde voeding ziet? Maar ook wat is nu gezond én hoe maak je dit zo leuk mogelijk op de groep?
Of als je al heel bewust bezig bent met gezonde voeding is het tijd voor de tweede stap. Want het aanbieden is stap één, maar hoe zorg je dan dat alle kindjes het ook eten? Hoe ga je op de groep om met de kinderen die de groente weigeren? Hoe stimuleer je alle kinderen en wat kan je doen om gezonde voeding leuk te maken?
Wat kan je doen om ouders hierin mee te nemen? Dat het voedingsbeleid niet alleen bij de opvang is maar jullie ook ouders kunnen ondersteunen? Hoe zorg je dat ouders achter het gezonde beleid staan en wat kunnen de pedagogisch medewerkers aan ouders adviseren als het kind een periode minder goed eet?
Hoe waardevol zou het zijn om alle neuzen weer dezelfde kant op de hebben? Waarbij alle pedagogisch medewerkers én ouders dezelfde visie en missie hebben om de kinderen te laten opgroeien met gezonde voeding. En daarbij een gezonde relatie met voeding aanleren.
Wat ik voor jullie kan betekenen;
Een interactieve workshop voor de pedagogisch medewerkers in een thema naar keuze. Bijvoorbeeld over het belang van gezonde voeding, waarin de pedagogisch medewerkers zich verder in het belang en noodzaak van gezonde voeding verdiepen en wordt er gekeken hoe gezonde voeding voor het jonge kind op een doeltreffende en leuke manier ingezet kan worden. Vragen als; Waarom moeten kinderen gezond(er gaan) eten? Waarom start dit al op jonge leeftijd en welke verantwoordelijkheid ligt er bij het kinderdagverblijf? Maar ook; Hoe maak je gezond eten voor kinderen leuk? Hoe zorg je dat kinderen een gezonde relatie met voeding opbouwen? komen uitgebreid aan bod.
Hoe waardevol is het om niet alleen de pedagogisch medewerkers maar ook om ouders te ondersteunen met extra kennis en tools vanuit een ouderavond. Het is voor ouders soms best frustrerend dat hun kind beter eet op het kinderdagverblijf dan thuis. En veel gestelde vraag is dan ook; hoe kan dat? Hoe fijn om ouders hierbij te ondersteunen tijdens een ouders. Bij de ouderavond geef ik een lezing in een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld over je kind groente leren eten met plezier of over de eerste hapjes. Daarnaast is er alle ruimte waarin ik nog graag vragen van ouders beantwoord.
Wil je als organisatie graag het voedingsbeleid aanpassen, is er twijfel over gezondere keuzes of wil je graag bewuster stilstaan bij het eetgedrag van de kinderen. Of hoe je dit kunt uitrollen naar de teams? Ik denk graag mee over (mogelijke) verbeteringen.
Iris Vernooij
Als pedagoog & (kinder)voedingsdeskundige breng ik de opvoeding met de voeding samen. Naast de gezonde voeding aanbieden is het ook fijn om te weten hoe je dat kunt aanpakken. Een workshop of training zal daarom ook (vaak) een combinatie van allebei zijn. Door mijn ervaring in de kinderopvang sluiten de workshops, trainingen en lezingen goed aan met de praktijk.
Meld je aan voor de nieuwsbrief
Iedere maand verstuur ik een nieuwsbrief met de nieuwste artikelen, tips en activiteiten. Wil je op de hoogte blijven? Meld je hieronder (kosteloos) aan!
Waarom groente eten bij de opvang zo belangrijk is
Veel kinderen krijgen dagelijks te weinig groente binnen. Waar ligt nu de verantwoordelijkheid? Is dat volledig bij ouders? Of kan de kinderopvang ook een belangrijke basis zijn om voldoende groente te eten voor kinderen? In dit artikel neem ik je mee. Lees meer.
Gezonde traktaties met groente en fruit
Het organiseren van een gezond traktatiebeleid is voor veel scholen en kinderdagverblijven een flinke kluif. En vooral de uitvoering daarvan. Een gezonde traktatie is belangrijk maar het aanleren van een balans (waarbij voor oudere kinderen ook minder gezonde voeding past) is misschien nog wel belangrijker. Lees meer.
De leukste prentenboekjes met groente en fruit
Wil jij ook meer stil staan bij het imago van groente eten fruit bij de kinderopvang? Dan zijn deze prentenboekjes met groente en fruit daar heel leuk voor. Lees meer.