
Gezonde recepten
voor de feestdagen
Kerst volkorenfocaccia met een courgettesoepje
Voor wie denkt dat je een kunstwerk enkel maakt op papier heeft het mis. Dit keer is de volkorenfocaccia omgetoverd tot kunstwerk, geheel in teken van kerst. Met sterretjes en kerstbomen. Een mega leuke kerstactiviteit met kinderen
De volkorenfocaccia is perfect om de maaltijd mee te beginnen en lekker met een dipje. Ik koos hier voor een kant-en-klaar dipje uit de supermarkt, namelijk roomkaas met rode biet, hummus met truffel en een pompoenhummus.
Maar je kunt de dipjes natuurlijk ook zelf maken. Misschien nog wel lekkerder. Wat dacht je van groentespread van courgette, tomaat en wortel, hummus of rode bietspead?
Ik koos in dit menu voor een courgettesoepje. Je kunt natuurlijk de soep maken die je zelf wilt. In dit menu zit veel courgette. Dus kies gerust voor een tomatensoepje.
Wat heb je nodig?
500 gram volkorenmeel
8 gram zout
7 gram gist ( 1 zakje)
340 ml lauwwarm water
30 ml + 30 ml olijfolie
courgette
cherrytomaat
verse rozemarijn
eventueel olijven, zongedroogde tomaten of andere verse kruiden.
+ ingrediënten voor de soep naar keuze
Hoe maak je de volkorenfocaccia?
Doe de gist bij het water in een kommetje en laat een paar minuten staan. Voeg dan het meel, het zout, 30 ml olijfolie en het water met de gist in een kom. Kneed het deeg goed elkaar. Je kunt dit ook met een keukenmachine doen.
Vet een kom in met olijfolie en leg daar het deeg in. Bedek de kom met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.
Bedek een vierkante of rechthoekige ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Leg het deeg in de ovenschaal. Je kunt het deeg uittrekken zodat het in iedere hoek van de ovenschaal ligt. Prik wat gaten in het deeg met je vingers en giet de extra olijfolie over het deeg.
Dan kun je met het echte kunstwerk beginnen, het versieren van het brood. Maak met uitsteekvormpjes bijvoorbeeld sterretjes of kerstbomen. Versies het brood zoals jij het leuk vindt.
Laat het deeg daarna nog een keer rijzen voor 1 uur op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden. Bak het brood in de oven af voor 20 minuten.
Bekijk ook de volgende recepten van dit kerstmenu:
Gezond opvoeden van je dreumes of peuter
Gezond leren eten heeft met veel verschillende factoren te maken. Het is niet een kwestie van een gezonde maaltijd op tafel zetten. Was het maar zo makkelijk. Eet je dreumes geen groente? Of wilt je peuter niet eten? Hoe ga je daar dan mee om?
Je wilt een fijne sfeer aan tafel, geen eindeloze strijd maar ook niet altijd toegeven om je kind brood te geven.
In de 6-weekse cursus gezond opvoeden bied ik jou praktische handvatten voor een gezonde opvoeding van je dreumes of peuter.
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem