Meteen naar de inhoud
Recepten STERK EN ZOET

Gezonde recepten
voor de feestdagen

STERK EN ZOET opvoeding en voeding; Leer koken met groenten en fruit zoals de spinaziepannenkoek

Kerst volkorenfocaccia met een courgettesoepje

Voor wie denkt dat je een kunstwerk enkel maakt op papier heeft het mis. Dit keer is de volkorenfocaccia omgetoverd tot kunstwerk, geheel in teken van kerst. Met sterretjes en kerstbomen. Een mega leuke kerstactiviteit met kinderen

De volkorenfocaccia is perfect om de maaltijd mee te beginnen en lekker met een dipje. Ik koos hier voor een kant-en-klaar dipje uit de supermarkt, namelijk roomkaas met rode biet, hummus met truffel en een pompoenhummus.
Maar je kunt de dipjes natuurlijk ook zelf maken. Misschien nog wel lekkerder. Wat dacht je van groentespread van courgette, tomaat en wortel, hummus of rode bietspead?

Ik koos in dit menu voor een courgettesoepje. Je kunt natuurlijk de soep maken die je zelf wilt. In dit menu zit veel courgette. Dus kies gerust voor een tomatensoepje.

Volkorenfocaccia voor kerst

Wat heb je nodig?

500 gram volkorenmeel
8 gram zout
7 gram gist ( 1 zakje)
340 ml lauwwarm water
30 ml + 30 ml olijfolie
courgette
cherrytomaat
verse rozemarijn
eventueel olijven, zongedroogde tomaten of andere verse kruiden.
+ ingrediënten voor de soep naar keuze

Hoe maak je de volkorenfocaccia?

Doe de gist bij het water in een kommetje en laat een paar minuten staan. Voeg dan het meel, het zout, 30 ml olijfolie en het water met de gist in een kom. Kneed het deeg goed elkaar. Je kunt dit ook met een keukenmachine doen.
Vet een kom in met olijfolie en leg daar het deeg in. Bedek de kom met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plek.

Bedek een vierkante of rechthoekige ovenschaal of bakvorm met bakpapier. Leg het deeg in de ovenschaal. Je kunt het deeg uittrekken zodat het in iedere hoek van de ovenschaal ligt. Prik wat gaten in het deeg met je vingers en giet de extra olijfolie over het deeg.
Dan kun je met het echte kunstwerk beginnen, het versieren van het brood. Maak met uitsteekvormpjes bijvoorbeeld sterretjes of kerstbomen. Versies het brood zoals jij het leuk vindt.

Laat het deeg daarna nog een keer rijzen voor 1 uur op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 210 graden. Bak het brood in de oven af voor 20 minuten.

Eet smakelijk! Geniet van de butter masala met groenten of van de smoothiebowl, spinazie-eiwraps of spinaziepannenkoeken-tagliatelle, wortelsap met sinaasappel en gember, Smoothie met boerenkool en blauwe bessen, Pannenkoekenkerstboom, Plank met pannenkoekjes, poffertjes en vers fruit, Kerstboombroodjes, Plank met belegjes, Ei-avocadosalade met truffel, Wentelteefjes in een ster (of kerstboom), Yoghurt met mango en passievrucht

Bekijk ook de volgende recepten van dit kerstmenu:

Kerstmenu; carpaccio van courgette

 

 

Webinar Dat lust ik wel - de webinar om je kind makkelijk te laten proeven en eten.

Opvoedondersteuning kind, omgeving Utrecht. Pedagoog en voedingsdeskundige helpt ouders met praktische ondersteuning op maat.

Cursus gezond opvoeden voor ouders. Voor moeilijke eters, peuters die niet willen eten of bij twijfels wat nu gezond is. Inclusief heerlijke recepten zoals fruitijsjes en de butter masala, spinazie-eiwraps, spinaziepannenkoeken-tagliatelle. Exclusief het e-book poffertjes

Spinazie-eiwrap

Gezond opvoeden van je dreumes of peuter

Gezond leren eten heeft met veel verschillende factoren te maken. Het is niet een kwestie van een gezonde maaltijd op tafel zetten. Was het maar zo makkelijk. Eet je dreumes geen groente? Of wilt je peuter niet eten? Hoe ga je daar dan mee om?

Je wilt een fijne sfeer aan tafel, geen eindeloze strijd maar ook niet altijd toegeven om je kind brood te geven.

In de 6-weekse cursus gezond opvoeden bied ik jou praktische handvatten voor een gezonde opvoeding van je dreumes of peuter.