Meteen naar de inhoud
december, gezin in balans. genieten van gezond eten. Gezond kerstmenu

 

5 x activiteiten met
kinderen voor thuis

 

 

STERK EN ZOET opvoeding en voeding

5 x activiteiten met kinderen voor thuis

Nu we allemaal meer tijd thuis doorbrengen én de decembermaand vaak in het teken staat van lekker eten deel ik graag 5 leuke dingen om te doen met je gezin. Koken met kids, veilig thuis vanuit de keuken. En direct lekkere én leuke activiteiten voor de kerstvakantie!

Koken en bakken met kinderen is naast dat het leuk is, ook heel goed voor de ontwikkeling van je kind. Je kind neemt jouw gedrag als waar aan, wanneer jij met plezier in de keuken een gezonde maaltijd maakt of wanneer jij kan genieten van het lekkere én gezonde eten is de kans groter dat je kind dat ook zal overnemen.

 

Deze 5 tips voor leuke activiteiten met kinderen zijn perfect voor thuis in de keuken of aan de keukentafel. Pas de activiteiten naar eigen wens aan zodat het goed aansluit bij de leeftijd van jouw kind.

activiteiten met kinderen voor thuis; organiseer een proeverij. Gezonde voeding voor kinderen

Organiseer een proeverij

De eerste activiteit is het organiseren van een proeverij. Proeven met je ogen dicht… Wie durft het aan? Leuk voor het jonge kind maar ook een geschikte activiteit voor pubers. Pak zonder dat de proefpersoon het ziet verschillende soorten groenten en fruit en maak dit dit eetbaar (wassen, schillen, snijden). Leg daarna alles op een bord. Vraag de proefpersoon rustig te gaan zitten en de ogen dicht te doen of een blinddoek om. Laat de proefpersoon één soort groente of fruit per keer proeven. Weet hij of zij wat er gegeten wordt? Als dit heel makkelijk is, verander dan de structuur van de groente of fruit, door bijvoorbeeld een banaan eerst te prakken. En daarna natuurlijk andersom! Weet jij wat je proeft?
Tip! Ook leuk om de probeer de groenten en fruit te raden zonder dat je het mag proeven.. Door te voelen bijvoorbeeld.

Koken met kinderen

versier je bord mooi, opmaak van je bord voor kinderen

Versier je bord mooi

Tip 2: Het oog wil ook wel wat! Maak samen met je kind een leuk en feestelijk bordje, bijvoorbeeld met fruit of snackgroenten. Een lekker en gezond tussendoortje voor het hele gezin! Eten met kids kan soms best een uitdaging zijn dus nu maar hopen dat dit mooie bordje niet te leuk is om op te eten… Hieronder een paar voorbeelden.

Lekkere maaltijd voor kinderen; groentesoep maken. Koken met kinderen, kidsproof maaltijd.

Groentesoep maken

Zin om te koken met kinderen? Het maken van een groentesoep is een voorbeeld van een makkelijk gerecht waarbij je jonge kinderen goed kunt betrekken. Je bent met de voorbereidingen wel even bezig, maar doordat het bestaat uit verschillende onderdelen is het koken van een groentesoep nooit saai. Zodra het in de pan gaat is de soep ook snel klaar én hoeft je kind dus niet zo lang te wachten tot het eindresultaat. Ook perfect om de restjes op te maken van de feestdagen. Afhankelijk van de leeftijd kan je kind kan je bepalen wat hij of zij zelf kan. Denk bijvoorbeeld aan het wassen en snijden van de groenten, breken van bloemkool in kleine roosjes, kneden en draaien van balletjes van het gehakt. Als je als ouder aanwezig bent en ondersteunt kan je kind al heel veel zelf.

Organiseer een thema-avond; thuis uit eten met kinderen

Organiseer een thema-avond met het hele gezin

De vierde activiteit met kids is het organiseren van een thema-avond. Een leuke activiteit voor de kerstvakantie! Organiseer met het hele gezin een thema-avond (of dag). Het thema is dan een land, denk bijvoorbeeld aan Italië. Wat eten ze in Italie? Wat is de vlag van Italie? Welke kleding dragen ze in Italie? Welke muziek past erbij? Ga zo maar door. Iedereen uit het gezin kan een bijdrage leveren aan de voorbereidingen dat hij of zij leuk vindt. Zoek in kookboeken of het internet naar een passend menu, maak gezamenlijk een boodschappenlijstje en verdeel de taken. Daarnaast kan iedereen nog  meer andere leuke taken bedenken. Bijvoorbeeld een menukaart knutselen, slingers in de kleuren van de vlag maken of door passende muziek te zoeken. Zo kan je thuis uit eten met kinderen!

Experimenteer met groenten, maak gezonde poffertjes en gezonde pannenkoeken

Experimenteer met groenten

Pannenkoeken en poffertjes zijn bij veel kinderen een hit. Maar hebben ze al wel eens roze poffertjes, oranje poffertjes of groene poffertjes gegeten? Tijd om daar achter te komen! Voeg aan het beslag groenten toe. Dan is het aan jou om een passende naam te verzinnen: prinsessenpoffertjes, drakenpannenkoeken of toch toverpoffertjes.

Tip: Maak je pannenkoeken of poffertjes ook altijd met volkorenmeel. Een makkelijke manier om de pannenkoeken of poffertjes voedzamer te maken.

Bonustip: activiteiten met kinderen voor thuis

BONUSTIP!

Als laatste is het superleuk om met elkaar te starten aan met het online programma ‘Ik groei gezond’. ‘Ik groei gezond’ is een uniek online programma voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar gericht op gezonde voeding. Kinderen en jongeren leren digitaal, interactief en op een leuke manier wat gezonde voeding is, leren wat hun eigen lichaam nodig heeft en komen achter de leukste voedingsweetjes. Daarnaast kunnen de kinderen en jongeren creatief leren koken met groenten en fruit. Het online programma ‘Ik groei gezond’ bevat informatieve video’s, leuke opdrachten en toffe challenges.

Het online programma ‘Ik groei gezond’ is leuk voor je kind om zelfstandig aan te werken maar ook perfect om samen mee aan de slag te gaan. Je kunt samen de opdrachten maken, bekijk wie het meeste weet in de quiz en probeer de huiswerkopdrachten uit met het hele gezin. Daarna duik samen de keuken in voor de lekkerste spinaziepannenkoeken, wortelwafels, soepen of lasagne.

Ik wens je hele fijne feestdagen toe!
Blijf gezond en pas goed op jezelf en elkaar!

 

Benieuwd naar heerlijke en gezonde gerechten voor het kerstontbijt? Of gerechten voor kerst die ook de kinderen lekker vinden? In het online programma staat genoeg! Ook op Instagram delen we de komende tijd veel lekkere gerechten en nog nieuwe activiteiten met kinderen. Doe bijvoorbeeld mee aan de gratis FRUIT CHALLENGE. 

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?