Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

 

Vanaf nu heb je inspiratie genoeg voor makkelijke, gezonde en lekkere maaltijden

 

Tips voor inspiratie voor het avondeten met een gezin

Iedere avond weer een geschikte, makkelijke, lekkere en het liefst ook gezonde maaltijd bedenken voor het gezin is soms best een opgave. Wat zijn gezonde recepten voor het hele gezin? Wat wordt er door (bijna) iedereen gegeten en hoe voorkom je de negatieve sfeer aan tafel? Hoe zorg je dat er snel iets op tafel staat, jullie gevarieerd eten maar toch ook een lekkere en gezonde maaltijd eten?

Ik herken het ook, tijdens mijn bezoek aan de supermarkt, neig ik snel weer naar dezelfde groenten. Een zak spinazie, courgette en rucola komt vrijwel iedere keer in mijn winkelmandje. Hoe drukker mijn agenda is, hoe lastiger ik het vind om met verschillende groente te koken. Doordat ik weet hoe belangrijk het is om gevarieerd te eten, daag ik mezelf iedere keer weer uit om voor variatie te gaan.

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Gezonde recepten voor het hele gezin

Herken jij ook dat je snel voor dezelfde groente of maaltijden kiest? Deze tips kunnen je wellicht helpen!

Tip 1: Bedenk de maaltijd vanuit een kleur.

Groene groente zijn duidelijk mijn favoriet, misschien heb jij ook wel een kleur dat je het liefst eet. Toch is het belangrijk om van deze voorkeur af te stappen én juist voor andere kleuren te kiezen bij de gezonde recepten voor het hele gezin. Heb je gister een maaltijd met veel groene groente gegeten zoals spinazie, doperwt of boerenkool? Probeer vandaag dan eens rood, bijvoorbeeld met paprika of tomaat.

Tip 2: Bedenk de maaltijd vanuit een groente.

We zijn snel geneigd om vanuit de koolhydraatbron een gerecht te kiezen, bijvoorbeeld een pastagerecht of een rijstgerecht. Ook dat is variatie maar dan blijf je snel hangen in dezelfde favoriete gerechten, denk aan je favoriete pasta gerecht en je favoriete rijstgerecht. Door jezelf uit te dagen om vanuit de groente te koken, kom je misschien sneller tot nieuwe groente.

Ook vanuit het kookboek Groente voor kids word je uitgedaagd om voor andere groente te kiezen. Het kookboek is daarom ingedeeld in 25 hoofdstukken, ieder hoofdstuk heeft een andere groente. Zo is er een hoofdstuk met o.a. asperge, bloemkool, broccoli, tomaat en venkel en bij ieder hoofdstuk staan meerdere gezonde recepten voor het hele gezin.

 

Tip 3: Denk een paar dagen of week vooruit

Door op één moment meerdere gerechten te kiezen, daar een lijstje voor te maken en die ingrediënten in huis te halen, bespaar je zoveel tijd. Bedenk bijvoorbeeld op zondag wat je op maandag, dinsdag en woensdag gaat eten. Zo kies je sneller voor variatie en neig je minder snel naar dezelfde vertrouwde maaltijden. Tevens kan je tijdens het koken van de maaltijd van maandag vast voorbereidingen doen voor dinsdag, maak bijvoorbeeld direct een ovenschotel voor de volgende dag, zodat je op dinsdag enkel het eten in de oven hoeft te zetten.

Zelf vind ik het bedenken wat ik de komende dagen wil eten het lastigst. Ondanks dat ik weet hoeveel tijd dit mij bespaard. Ik haal daarom nu vaak ingrediënten voor meerdere maaltijden in huis zodat ik per dag kan bekijken wat ik die avond ga koken.

Tip 4: Bekijk wat er nog in de koelkast ligt

Oke, waar ik tip 3 het lastigst vind, ben ik wel goed in tip 4. Al zeg ik het zelf 😉. Als ik verschillende ingrediënten in de (koel)kast zie liggen, dan lukt het mij ook snel om daar een lekkere maaltijd bij te bedenken. Juist daarom wilde ik hier ook aandacht aan besteden in mijn nieuwe kookboek Groente voor kids. In het kookboek zijn daarom perfecte combinaties opgenomen. Stel dat je een gerecht kookt met aubergine, dan kan je bij het hoofdstuk van aubergine zien welke groente en kruiden daar goed bij passen. Heb je nog groente over in de koelkast? Dan kan je op die lijst bekijken of het een goede combinatie is om toe te voegen. Zo hoop ik met je mee te kunnen denken om restjes groente op te maken.

Tip 5: Haal inspiratie uit Groente voor kids

Voor voldoende inspiratie voor makkelijke, gezonde én lekkere maaltijden adviseer ik je het kookboek Groente voor kids. Het kookboek Groente voor kids bestaat uit 100 gezonde recepten voor het hele gezin, verdeeld over 25 hoofdstukken. Ieder hoofdstuk is een groente, zo is er o.a. een hoofdstuk courgette, pastinaak, sperzieboon en rode kool. In dat hoofdstuk staan verschillende recepten met die groente. Zo vind je bij rode kool een recept met rode kool hummus en taco's met pulled chicken. Alle 100 recepten zijn makkelijk te maken, gezond én natuurlijk erg lekker!

Met een kleine aanpassing kan een baby die start met de eerste hapjes tot jijzelf én iedereen daartussen deze maaltijden eten. In het boek staan suggesties vanaf welke leeftijd je kind de maaltijd kan eten en suggesties (eerste hapjes, 6+, 8/10+) wat je kan doen als je kindje nog te jong is voor de volledige maaltijd. Zo kook je met dezelfde ingrediënten voor je hele gezin. Maakt je baby kennis met vaste voeding, vanuit voeding met prakjes of stukken? Dan zit je met allebei goed, beide manieren staan in het kookboek. Daarnaast wordt er in de recepten ook rekening gehouden met kieskeurige eters, zodat je kind (met kleine aanpassing) deze gerechten kan leren eten!

Dat niet alleen, in het kookboek staat alles dat je wilt eten voor een gezond eetpatroon van je kind. Zo vind je meer informatie over de start en opbouw met vaste voeding voor je baby. En lees je meer over het opbouwen van een gezond eetpatroon van je baby, peuter, kind en puber. Daarnaast staan er in het boek ook 4 weekmenu's (+ nog extra weekmenu’s via de QR-code) met boodschappenlijstjes voor extra gemak!

 

Kookboek gezonde ijsjes voor kinderen

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

Alle kennis in één webinar over de eerste hapjes van je kind.

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?