Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

Dagelijks krijgen kinderen te veel zout binnen, maar hoe weet je dat?

 

Kinderen krijgen (nog steeds) te veel zout binnen, dat schreef het Radboud UMC onlangs in een artikel. Ook volwassenen krijgen dagelijks te veel zout binnen. Vooral in bewerkte producten is veel zout toegevoegd. Maar hoeveel zout mag je kind eten? En wat krijgt je kind aan zout binnen op een dag?

Ik heb van drie willekeurige ouders het eetpatroon gekregen van hun kind, alle drie een geheel ander eetpatroon. Vanuit dit deze voorbeelden ben ik gaan kijken hoeveel zout er nu eigenlijk in producten zit om zo de vraag te beantwoorden; Krijgt mijn kind te veel zout binnen?

Ook benieuwd? Lees dan mee!

Eetpatroon
jongen 3 jaar

Ontbijt
1 boterham met boter en hummus
1 glaasje melk

Tussendoor
Halve appel
1 volkoren. biscuitje

Lunch
1 boterham met boter en jong belegen kaas
1 boterham met pindakaas (100%)

Tussendoor
paar plakjes komkommer
paar cherry tomaatjes
3 blokjes kaas

Avondeten
Zoete aardappelblokjes (ong. 80 gram) (zonder extra zout)
Spinazie a la crème (ong. 50 gram)
½ boomstam (vlees)
olijfolie om in te bakken
beetje curry

Conclusie:
De hoeveelheid zout dat dit jongetje op deze dag eet is 3.9 gram. Dit is redelijk hoog voor een jongen van 3 jaar. De producten die hierbij hoog aan zout bevatten zijn:

Boterhammen   - 1 gram voor de 3 boterhammen
Kaas                     - 0.3 gram voor het plakje op brood +
- 0.6 gram voor de blokjes kaas
Boomstam         - 1.1 gram voor halve portie
Spinazie a la crème – 0.4 gram voor 50 gram
Curry                    - 0.3 gram voor 1 eetlepel

Eetpatroon
meisje van 18 maanden

Ontbijt
Havermoutpap op basis van sojamelk (zonder suiker)
½ banaan
handje blauwe bessen

Tussendoor
mandarijn

Lunch
1 boterham met boter en notenpasta
1 boterham met hummus
tomaat + komkommer

Tussendoor
1 volkoren cracker
doosje rozijntjes

Avondeten
spaghetti
zelfgemaakte pastasaus met courgette, tomaat, paprika en aubergine (met wat zout)
rauwe paprika

Conclusie:
De hoeveelheid zout dat dit meisje op deze dag binnenkrijgt is 1.4 gram. Wel is het lastig inschatten hoeveel zout er in de zelfgemaakte saus zit. Heel precies kan ik het dan ook niet zeggen. Maar wanneer er voor pure ingrediënten gekozen is én dan nog een beetje zout toegevoegd zijn kan het niet heel hoog zijn. Dit meisje krijgt met dit eetpatroon niet te veel zout binnen. De producten die het hoogst aan zout zijn:
Boterhammen   - 1 gram voor de 3 boterhammen
Hummus – 0.2 gram voor 1 snee
Pastasaus – hoeveelheid onduidelijk

Eetpatroon
jongen van 5 jaar

Ontbijt
1 boterham met boter en smeerkaas kids
1 boterham met boter en hagelslag
1 glaasje melk

Tussendoor
1 banaan
2 bisuitjes

Lunch
1 boterham met knakworst (2)
+ 2 knakworstjes los
beetje curry en mayonaise

Tussendoor
paprika + bakje nibbit chips

Avondeten
snijbonen (gekookt met wat zout)
aardappels (gekookt met wat zout)
vissticks
yoghurt
aardbeien

Conclusie:
De hoeveelheid zout dat deze jongen op deze dag eet is 4.7 gram. Dat is vrij hoog. De producten die hierbij hoog aan zout bevatten zijn:
- Smeerkaas kids - 0.3 gram per boterham
- Knakworst – 1.6 gram voor 4 worstjes
- Curry & mayo – 0.5 gram voor allebei samen
- Nibbits chips - 0.4 gram

Als we het vergelijken met de aardappels waar zout aan het water is toegevoegd met koken, bevat dat 0.2 gram voor 60 gram aardappels. Voor de snijbonen (55 gram = 1 opscheplepel) is dat 0.3 gram. Eigenlijk staat dit dus gelijk aan de curry en mayonaise.

Een boterham komt hoog uit als we naar het zoutgehalte kijken, maar daarmee is het niet direct een ‘fout’ product. Wel goed om je bewust te zijn dat hier dus al redelijk wat zout in zit.

 


Tip: Gebruik pure producten en duik zelf de keuken in om tussendoortjes te koken/bakken. Dan weet je precies hoeveel zout er toegevoegd is. Op zoek naar inspiratie? Bekijk dit e-book tussendoortjes eens. Hierin zitten heerlijke, makkelijke, gezonde en zoutarme recepten voor het hele gezin. 

 

Hoeveel zout mag mijn kind eten?

Het is soms best onduidelijk, hoeveel zout mag je kind nu eten? Voor baby’s is het advies geen zout, voor kinderen onder de 4 jaar zo min mogelijk en voor oudere kinderen matig het zoutgehalte, net zoals het advies voor volwassenen is. Maar best vaag is het wel. Want hoeveel is zo min mogelijk? Maar waar doe je nu goed aan? Is dat ene beetje kaas over de lasagne echt een boosdoener? En moet je echt je groente koken zonder zout in het water?

Er is geen direct antwoord op de vraag; hoeveel zout mag mijn kind eten? Er is weinig wetenschappelijk bewijs over hoeveel er precies mag. Wel is duidelijk dat te veel zout negatieve gevolgen hebben voor volwassenen.

Het voedingscentrum heeft een richtlijn opgesteld. Voor volwassenen is het advies maximaal 6 gram per dag. Terwijl volwassenen gemiddeld 9 gram per dag binnenkrijgen (bron; hartstichting). Het lichaam heeft overigens wel zout nodig, volgens de hartstichting is dit 1 tot 3 gram per dag.

Het voedingscentrum geeft in de richtlijnen de volgende cijfers aan:
0-6 maanden – minder dan 1 gram zout per dag
7 tot 12 maanden – 1 gram per dag
1 tot 3 jaar – 3 gram per dag
4 tot 6 jaar – 4 gram per dag
7 tot 10 jaar - 5 gram per dag
ouder dan 10 jaar – 6 gram per dag

Maar…. wat ik nog wel wil benoemen.

Dit zijn geen voorbeeld eetpatronen zoals jouw kind ook zo moeten eten. Ik wil je vragen om hierbij niet te kijken naar de hoeveelheden en of je kind dan genoeg/ niet genoeg aan voedingsstoffen binnenkrijgt. Een gezond eetpatroon is niet te analyseren vanuit één dag. Het gaat veel meer over de inname over meerdere dagen of een week. Iedere volwassene heeft andere behoeftes maar ook voor kinderen is dit aan de orde.

Heb jij twijfels? Of lijkt het je fijn als iemand mee kijkt naar het eetpatroon van je kind? Stuur me dan een berichtje (of plan een consult in) (of laat de huisarts, consultatiebureau of een andere professional met je meedenken)

En nog iets heel belangrijks; Jij hoeft écht niet gaan uit te rekenen wat je kind dagelijks aan zout binnenkrijgt!

 

Hoe ga jij om met omgaan met zout bij je kind? 

 

Kookboek gezonde ijsjes voor kinderen

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

Alle kennis in één webinar over de eerste hapjes van je kind.

 

In 5 stappen een gevarieerde eter

Merk je ook dat het je frustreert als je kind weer met weinig groente op naar bed gaat? Ieder dag probeer je het weer, terwijl je gevoel zegt het soms te willen opgeven. Iedere dag bied je een bordje gezond eten aan om te zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Na een paar happen hoor je de frustreerde zin; ‘Bah, dat hoef ik niet’. Opnieuw gaat je kind zonder voldoende groente te hebben gegeten naar bed.

Hoe zou het voor je zijn als... Je kind wel weer stap voor stap gevarieerder leert eten. Als jij een fijne aanpak weet om je kind (weer) verschillende groente te leren eten, als je kind weer kiest voor gevarieerder broodbeleg of als het avondeten weer een stuk voedzamer en gevarieerder is.