Wat is er nodig om je peuter wél weer avondeten te laten eten?
Mijn dochter (3 jaar) wil het avondeten vaak niet eten en vraagt dan naar brood. Waar doe ik dan goed aan, geef ik dit haar dan wel of niet?
Vol enthousiasme heb je het avondeten gekookt, in de hoop dat je kind er van eet. Soms tegen beter weten in. Dan weet je allang dat je kind er niets of nauwelijks van gaat eten. Zo is dit ook bij de moeder die deze vraag aan mij stelde. Haar peuter wil geen avondeten en vraagt snel om brood. Dat eet ze liever. De uitdaging is dan, hoe ga je daarmee om? Geef je je peuter brood in plaats van het avondeten? Of zeg je nee en riskeer je de kans dat je kind met honger naar bed gaat?
Door deze vragen zo achter elkaar te zetten, lijkt het erg zwart-wit. Of je kiest voor het aanbieden van brood of voor honger naar bed. Gelukkig zit daar een groot grijs gebied tussen en is dit niet direct de keuze die je daarin moet maken.
Als we kijken naar het eerste punt; het aanbieden van een alternatief als je kind niet goed gegeten heeft. Denk bijvoorbeeld aan een boterham. Het voordeel is dat je kind met een volle buik naar bed gaat. Een nadeel is dat de kans bestaat dat je kind gaat beseffen dat er iets anders gegeten kan worden als het niet lekker is en daarmee verklein je de kans dat je kind het avondeten gaat eten. Dit is geen probleem als het heel af en toe voorkomt maar bij je dochter is het al vaak dat ze het avondeten niet wil. Door brood aan te bieden na de maaltijd los je niet op dat ze het avondeten niet eet.
Dan maar geen alternatief en met honger naar bed? Misschien ben ik daarvan een nog mindere voorstander. Dit kan je doen als het heel af en toe is. Eén keer wat minder avondeten is geen probleem, dat haalt je kind op een later moment wel weer in. Maar als een sprake is van vaak, is dit zeker niet wenselijk. Juist kinderen hebben alle voedingsstoffen nodig om te groeien en voor de ontwikkeling van de hersenen. Het laatste dat je wilt is hierom zorgen maken.
Doe mee en maak kans op deelname aan het online programma 'In 5 stappen een gevarieerde eter' mét ondersteuning (t.w.v. ruim €300,-) van pedagoog & (kinder)voedingsdeskundige
In deze oplossingen wordt er vooral naar de korte termijn gekeken. Soms zijn er ook juist korte termijn oplossingen nodig, bijvoorbeeld als er sprake is van (ernstig) ondergewicht. Maar als dat niet het geval is, dan kijk ik liever naar de lange termijn.
Wat is er nodig om je peuter wél weer avondeten te laten eten? Wat is de oorzaak van dit gedrag? Waardoor wordt je peuter hierin belemmerd? Zo kom je bij wat is er nodig om je kind wel weer te leren eten. Als er weer vooruitgang is en je kind weer nieuwe voedingsmiddelen leert eten, dan gaat het avondeten ook makkelijker. Als je kind weer stapje voor stapje leert om weer gevarieerd avond te eten, dan is voor de korte termijn vaker een boterham eten niet zo erg. Maar dan liever bij de maaltijd dan achteraf.
Lijkt het jou fijn om samen met mij je kind weer gevarieerd te leren eten? Dan heb ik een hele toffe winactie voor jou! Je maakt namelijk kans op deelname aan het online programma ‘In 5 stappen een gevarieerde eter’ t.w.v. meer dan € 300 ,- Deze actie loopt t/m 29 mei 2023.
Ken je de tafelkaartjes al?
Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.
Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!
Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon. Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem