De manier waarop jij omgaat met kieskeurig eetgedrag heeft invloed op de duur én intensiteit van deze fase.
Kan je moeilijk eetgedrag bij je peuter voorkomen?
Je kent het vast wel van familie of vrienden om je heen, een dreumes of peuter dat van ene op de andere dag bijna niets meer eet. Een peuter die geen groente wil eten. Een dreumes die enkel nog een banaan wil eten of dat alles dat op tafel neergezet wordt direct op de grond verdwijnt. De beruchte kieskeurige eetfase. Stiekem hoop je dat die fase je bespaard blijft. Je kind eet nu nog goed én dat wil je graag zo houden.
Maar is dat eigenlijk wel haalbaar? Hoe komt het dat een dreumes of peuter kieskeurige eetgedrag vertoont en vooral… Hoe kan je je kind helpen door deze kieskeurige eetfase?
Hoort moeilijk eetgedrag bij een peuter erbij?
De kieskeurige eetfase hoort erbij, veel kinderen komen in deze fase. Het is geheel passend dat je kind net wat meer bevestiging nodig heeft of het spannend kan vinden om de eerste keer iets nieuws te proeven. De manier waarop jij omgaat met deze fase heeft invloed op de duur en intensiteit van deze fase.
Om antwoord te geven op de vraag; hoort moeilijk eetgedrag erbij? Ja en nee. Kieskeurig eetgedrag wel, moeilijk eetgedrag niet. Ik kom heel vaak tegen dat het weggewuifd wordt als deze fase maar het helaas geen eetfase maar een eetprobleem geworden is. Al vind ik dat zo logisch doordat er nog zo weinig informatie over de ontwikkeling van leren eten beschikbaar is. Aangezien voorkomen beter is dan genezen heb ik drie tips die helpend zijn bij (het voorkomen van) kieskeurig eetgedrag.
Tip 1: Zie het als een leerproces
Leren eten is een ontwikkelingsproces, net als leren fietsen, leren rekenen of leren lezen. Als je kind leert lezen dan begint dit ook letter voor letter, tot een woord. Woord voor woord, tot een zin. Zin voor zin, tot een verhaaltje. Je vraagt niet na één zin ‘leuk boek hè?’ maar waarom dan wel na één hapje ‘Hmm lekker hé?’ De eerste zin uit het boek kan je aanspreken, je kan benieuwd zijn naar meer. Zo is het ook met eten. Alleen met veel en vaak oefenen leert je kind lezen. Voor leren eten is dit precies zo.
Wat is helpend voor je kind?
Zie het als een leerproces. Een leerproces waarin je kind smaken, structuren en gerechten mag leren eten. Ieder eetmoment is er weer een nieuw moment om te leren.
Tip: Lijkt het je waardevol om meer te weten te komen over het ontstaan en de ontwikkeling van deze kieskeurige eetfase? En wil je daarmee meer horen over wat wél en niet helpend is in deze fase zodat jij je kind kunt ondersteunen door deze kieskeurige eetfase zodat je kind dit zo soepel en snel mogelijk doorloopt?
In het webinar ‘Help je kind door de kieskeurige eetfase’ bespreek ik deze vragen allemaal.
Tip 2: Inzetten van nieuwgierigheid
Iedere dreumes of peuter is van nature nieuwsgierig. Grote kans dit voor jou bij jouw kind ook herkenbaar is. Je kind gaat zelf op onderzoek uit en wil alles weten. Zo is hij/zij benieuwd wat er gebeurd als de emmer omgegooid wordt, wil je kind jouw reactie testen als hij/zij eten op de grond gooit én wil je kind ook meer weten over die doperwten.
Wat is helpend voor je kind?
Lok de nieuwsgierigheid van je kind uit. Stel vragen over het eten. Welke kleur heeft het? Hoe voelt het? Is het warm of koud? Maar leg het ook uit (en indien mogelijk) laat het zien. Hoe groeit een tomaat? Hoe ziet een appelboom eruit?
Tip 3: Blijf variëren (maar ook weer niet te veel)
Iedere dag een banaan, zou jij daar blij van worden? Wellicht heb je het zelf ook een keer gehad. Je at het zo graag dat je het regelmatig at en in een keer… had je er totaal geen zin meer in. Dit is voor ons als volwassenen aan de orde, maar ook voor kinderen. At je kind eerst heel graag komkommer (en kreeg het dit dan ook regelmatig) en wilde je kind er daarna niets meer van hebben? Dit kan met smaakmoeheid te maken hebben. Maar… ook te veel variatie kan ervoor zorgen dat je kind niet de kans krijgt om er comfortabel mee te worden.
Wat is helpend voor je kind?
Blijf variëren… Blijf verschillende soorten fruit, groente, broodbeleg en maaltijden aanbieden. Maar blijf ook variëren in de manier hoe je het aanbiedt. Snijd de komkommer altijd in plakjes? Maak er dan eens reepjes van. Ook dit is al een vorm van variatie.
Dit zijn drie helpende tips om je kind te helpen door de kieskeurige eetfase. Deze tips dragen bij aan het voorkomen van een lange en moeilijke kieskeurige eetfase bij je dreumes of peuter. Maar er zijn nog meer tips die helpend zijn, maar ook die juist averechts werken.
Ben je daar benieuwd naar? Bekijk dan het webinar ‘Help je kind door de kieskeurige eetfase’.
Merk je dat je kind al een tijdje (of lange tijd) kieskeurig eetgedrag vertoont? En wil je dat graag veranderen zodat je kind wel weer gaat proeven en nieuwe voeding leert eten? Dan is het webinar 'Dat lust ik wel' of de cursus 'In 5 stappen een gevarieerde eter' voor jou passender.
Heb je nog een vraag? Of zou je het fijn vinden om even met mij te overleggen wat voor jullie verder gaat helpen? Stuur me dan een berichtje!
Ken je de tafelkaartjes al?
Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.
Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!
Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!
Laatste berichten
- Tips
- Kookboek Groente voor kids
- Gratis e-book tips om je kind groente te leren eten
- In 5 stappen een gevarieerde eter
- Moet je je zorgen maken als je kind niet wilt eten?
- Waarom één maaltijd met het hele gezin zo waardevol is
- Kind wil geen avondeten
- 5 tips voor de start van de eerste hapjes
- Stimuleren van groente en fruit met de tafelkaartjes
- Bestaat de fase van kieskeurig eetgedrag echt?
- Webinar ‘Dat lust ik wel’
- Hoe ga je om met een driftbui aan tafel?
- Recept: Courgettepoffertjes
- 5 x gezonde ijsjes maken voor kinderen
- Mijn kind snoept stiekem