Meteen naar de inhoud

STERK & ZOET x Fleur Bours Photography

 

6 tips bij een driftbui aan tafel

 

6 tips voor een driftbui aan tafel

'Hoe ga ik om met de driftbui aan tafel van onze zoon van 3 jaar?' Deze vraag kreeg ik van een moeder. Ze geeft aan dat haar zoon (helaas) vaak een driftbui aan tafel heeft. Meestal om iets kleins, bijvoorbeeld als hij iets niet wil eten, of als hij nog niet van tafel mag. Moeder geeft aan dat zolang haar zoon alles mag bepalen de sfeer aan tafel wel goed is maar het voelt voor haar niet prettig om altijd maar aan zijn verzoek gehoor te geven.

 

In dit artikel gaf ik tips hoe je een driftbui kunt voorkomen. Maar soms is het gewoonweg te laat om het nog te kunnen voorkomen. Voor dat je het weet zit je al in de driftbui. Hoe ga je met zo’n driftbui om en wat kan je zelf doen?

driftbui aan tafel - opvoedondersteuning STERK & ZOET

Een driftbui van je kind is niet niks. Dit kost je kind heel veel energie maar van jou ook. Je hebt al veel gedaan om dit te voorkomen en toch gebeurt het weer. Soms kan je kind niet anders, soms moet je kind écht even ontladen. Jij bent de veilige haven, helaas moet jij het dan vaak ook ontzien.

Emoties kunnen voor volwassenen al lastig zijn, maar veel kinderen is dit nog zoveel lastiger. Daar kan je kind niets aan doen, dat heeft alles te maken met de hersenen die niet volledig ontwikkeld zijn. Emotieregulatie is iets waar je kind jou echt nog voor nodig heeft.

Heeft je kind een driftbui aan tafel?
Probeer deze 6 tips voor een driftbui aan tafel eens uit:

  1. Probeer rustig te blijven

Oké, misschien direct de lastigste. Maar als jij rustig blijft zal dit voor je kind helpend zijn. Let goed op je ademhaling en reageer gerust wat later als je even tijd nodig hebt.

  1. Blijf aanwezig

Waar je gevoel misschien zegt dat je kind moet afkoelen, raad ik je vooral aan om juist wel bij je kind te blijven. Hiermee geef je het signaal af dat je er voor je kind bent. Benoem dit ook gerust; ‘Ik ben bij je.’

  1. Creeër een veilige omgeving

Als de driftbui aan tafel is en er nog andere gezinsleden aan tafel zitten, kun je er voor kiezen om met je kind tijdelijk van tafel te gaan. Blijf je aan tafel zitten, zorg dan dat er omgeving veilig blijft (bijv. als je kind met een bord gaat gooien)

in 5 stappen een gevarieerde eter


Tip: Heb je het idee dat er vaak een driftbui is omdat je kind maar weinig lust? Dan is het online programma 'In 5 stappen een gevarieerde eter' een aanrader om te volgen.

 

4. Praat in korte zinnen

Praat weinig en met korte zinnen en geef aan wat je van je kind verwacht. Vermijd daarbij vragen (of geef de keuze uit 2). Lange zinnen of moeilijke vragen kan je kind op dit moment niet beantwoorden, dat is te lastig.

5. Erken het gevoel

Erken het gevoel van je kind zonder oplossingen aan te bieden. Geef ruimte voor de emoties en het gevoel, juist doordat er waarschijnlijk meer aan de hand is (vol emmertje) dan alleen dat wat er aan de driftbui vooraf ging.

6. Zet fysiek contact in

Soms is fysiek contact heel helpend, nodig je kind uit op schoot. Leg een hand op zijn schouder of knuffel elkaar. Niet alle kinderen hebben hier behoefte aan als ze in een driftbui zitten maar zeker iets waardevols om te proberen. Ook een fijne manier om na de driftbui weer te herstellen.

 

Een driftbui van je kind kan ontzettend pittig zijn. Geef je zelf daarna ook even de rust om bij te komen. Adem even diep in en uit voordat je weer doorgaat met de orde van de dag.

Driftbui aan tafel - opvoedondersteuning STERK EN ZOET

Komt een driftbui vaker voor dan je zou willen? Of merk je dat je handvatten mist om hiermee om te gaan? Lijkt het je fijn om samen met een professioneel hiernaar te kijken? Stuur me dan gerust een berichtje. Ik denk graag met je mee. Vanuit persoonlijke ondersteuning kan ik ook altijd met jou een plan opstellen om te kijken hoe je hiermee om gaat.

Wil jij hier meer over weten? Plan dan gerust een kennismakingsgesprek in.

 

STERK EN ZOET X Groente voor kids X Fleur Bours Photography

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

in 5 stappen een gevarieerde eter

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?