Meteen naar de inhoud
gezonde voeding voor kinderen zodat ze een gezonde toekomst in gaan. In het online programma leren kinderen dit zelf.

 

 

Mijn visie op gezonde voeding

 

STERK EN ZOET opvoeding en voeding; Leer koken met groenten en fruit zoals de spinaziepannenkoek

Gezonde voeding; mijn visie

Ik streef naar een toekomst waarin gezonde voeding makkelijk maar vooral ook leuk is. Het is tijd dat we het imago van gezonde voeding veranderen, gezond eten hoeft niet saai te zijn. Gezond eten bevat juist veel kleur. Groene, roze en gele poffertjes zijn een feestje op je bord. Voor kleurrijk eten kom je al snel bij groente en fruit uit.

Het allerbelangrijkste is voor mij balans. Een balans in je voedingspatroon maakt dat je niet voor 100 % gezond hoeft te eten. Juist voor kinderen is het belangrijk om af en toe minder gezonde voeding te eten. Ik praat niet graag over ongezond, ik noem het liever minder gezond. Zoals ik vaak zeg tegen de kinderen en jongeren uit het online programma ‘Ik groei gezond’:  Af en toe minder gezond is ook gezond!

Naast kleur en balans zijn er nog twee punten in mijn ogen belangrijk, namelijk variatie en puur. Door gevarieerd te eten krijg je een diversiteit aan voedingsstoffen binnen. Je lichaam heeft zowel koolhydraten, eiwitten als vetten nodig, de juiste hoeveelheden hiervan zijn essentieel. Uit welke voedingsmiddelen je de koolhydraten, eiwitten en vetten haalt kan verschillen. Wanneer je bijvoorbeeld kiest om geen vlees te eten zal je dat moeten aanpassen in je voedingspatroon. Niet enkel door het vermijden van vlees maar ook door alternatieven aan je lichaam aan te bieden.

Wanneer je voor pure producten kiest, kies je voor onbewerkt voedsel. Voedsel wordt vaak bewerkt om de smaak, kleur, geur, vorm of houdbaarheid te verbeteren. Door het bewerken wordt de ingrediëntenlijst van het product ook langer. De pure producten zijn de producten die dicht bij de natuur zitten. Dit zijn vaak ook de voedingsmiddelen met een korte ingrediëntenlijst.

Kies voor onbewerkt voedsel, hier zie je voorbeelden. Eet vanuit een gezond balans. Eet liever aardappel i.p.v. chips, kies voor appel i.p.v. appelsap en verse of gedroogde kruiden i.p.v. kant-en-klare zakjes.

Gezonde voeding is meer dan eten met kleur, variatie, puur en balans maar wanneer je deze vier in gedachten houdt kom je al heel ver.

Maak er een kleurrijk feestje van en geniet!

Let op:

Je leest hierboven mijn visie op gezonde voeding vanuit de tijd waarin we nu leven en de onderzoeken die op dit moment gedaan zijn. Mijn visie kan verschillen met de visie van anderen, wat mij betreft is er niet altijd een goed of fout. Leef vanuit de visie die voor jou goed voelt.

Wat is gezond? Streef naar een gezond balans, kies voor kleurrijk eten, zorg voor voldoende variatie en eet pure producten.

Eerder heb ik mijn verteld hoe mijn missie ontstaan is.
Wil je deel 1 lezen? Klik dan hier.
Wil je deel 2 lezen? Klik dan hier. 

Ken je het online programma 'Ik groei gezond' al?

In het online programma 'Ik groei gezond' leren kinderen en jongeren over gezonde voeding. Ze leren over onderwerpen als koolhydraten, eiwitten, vitamines maar ook over een dagmenu, beweging en emotie eten. Aan de hand van leuke opdrachten en toffe challenges worden ze uitgedaagd om een gezonde balans aan te leren en ontdekken ze wat hun eigen lichaam nodig heeft. Daarnaast leren de kinderen en jongeren koken op een creatieve en gezonde manier.

Wil je een kijkje nemen in het online programma 'Ik groei gezond' voor kinderen en jongeren?
Bekijk de demo van het online programma nu gratis!