Meteen naar de inhoud

Lekkere, gezonde én feestelijke recepten voor de feestdagen! 

Kerstboombroodjes met een plank met belegjes

Zelfgemaakte broodjes zijn toch wel het allerlekkerst, vers uit de oven en nog warm. Maar naast dat het heel lekker is, is het ook leuk om te maken. Vooral met je kinderen. Samen het deeg kleden en daarna er broodjes van maken.

Voor oudere kinderen is het ook leerzaam om het brooddeeg te verdelen en gelijke delen, want als je dan één bol deeg hebt. Hoe maak je er dan 10 (of 11) gelijke broodjes van?

De broodjes maken is erg gemakkelijk maar het deeg maken kost wel wat tijd. Dit heeft te maken met het rijzen. Begin met dit gerecht daarom als eerste voor je brunch.

*Voor dit basisrecept heb ik het recept van Pauline’s keuken gebruikt. Klik hier voor het originele recept.

Wat heb je nodig?

500 gram volkorenmeel
8 gram zout
7 gram gist (1 zakje)
325 gram lauw water
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels lijnzaad
4 eetlepels maanzaad
4 eetlepels havermout

Hoe maak je de kerstboombroodjes?

Doe het water met de gist in een bakje en laat dit een paar minuten staan.
Doe het volkorenmeel samen met het water (en gist) en het zout in een kom en kneed dit tot een soepel deeg. Je kunt dit met de hand doen, kneed dan zeker 15 minuten of met de keukenmachine.

Vet de kom in met olijfolie en leg daar het deeg in, dek af met vershoudfolie. Laat het deeg voor 1 uur rijzen op een warme plek.

Leg op een bakplaat bakpapier. Pak het deeg er na een uur weer bij en maak er 10 gelijke bolletjes van en één klein bolletje. Leg de 9 bolletjes in de vorm van een kerstboom. Bovenin één, dan twee, vervolgens drie en dan vier naast elkaar. Van het kleine balletje kan je een rechthoek maken voor de stam van de kerstboom. Je hoeft de bolletjes niet helemaal tegen elkaar aan te leggen. De bolletjes worden namelijk tijdens het rijzen nog iets groter. Meng het lijnzaad met de havermout en strooi over een aantal bolletjes. Strooi ook wat maandzaad over bepaalde bolletjes.

Laat het brood opnieuw 1 uur rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en zet een ovenschaaltje met water onderin de oven. Bak het brood na het rijzen 25 minuten af in de oven.

 

Plank met belegjes

Hoe feestelijk is deze plank met belegjes, heerlijk voor op de kerstboombroodjes of op de kant-en-klare broodjes die je zelf afgebakken hebt. Beleg de plank met het beleg dat jullie graag eten. Door het beleg in een bakje of glaasje te doen, of vleeswaren op een prikker ziet het er aantrekkelijker uit.

Wat zie je op deze plank?
Pompoenhummus
Roomkaas
Pindakaas
Geitenkaas
Runderrookvlees
Boter (in ster)
Ei-avocadosalade met truffel
Fruit: gedroogde abrikozen, framboos, druiven en mandarijn

Benieuwd naar het recept van de ei-avocadosalade met truffel?
Klik dan hier.

Handig om te weten:
Er zijn veel verschillende adviezen over runderrookvlees voor zwangere vrouwen doordat dit rauw maar gerookt vlees is. Voor jonge kinderen (onder de 4) is rookvlees nog te zout. Evenals de geitenkaas.

Gezonde kerstbrunch voor het hele gezin. Kerstrecepten voor kinderen zoals wentelteefjes, wortelsap met sinaasappel en gember, Smoothie met boerenkool en blauwe bessen, Pannenkoekenkerstboom, Plank met pannenkoekjes, poffertjes en vers fruit, Kerstboombroodjes, Plank met belegjes, Ei-avocadosalade met truffel, Wentelteefjes in een ster (of kerstboom), yoghurt met mango en passievrucht

 

Geniet ervan! 

Ik ben heel benieuwd wat jij én je gezin van dit recept vindt! Stuur je me een berichtje of laat je het weten via Instagram?

 

 

 

in 5 stappen een gevarieerde eter

 

Persoonlijk advies pedagoog en kindervoedingsdeskundige

 

Tafelkaartjes om van groente en fruit eten een feestje te maken

 

webinar dat lust ik wel- kind eet geen groente? In dit webinar help ik je.

 

STERK EN ZOET X Groente voor kids X Fleur Bours Photography

 

Ken je de tafelkaartjes al?

Zodra deze kaartjes op tafel liggen, kan het avontuur beginnen! Tijdens de maaltijd wordt je kind (en jij) uitgedaagd om groente en fruit te proeven. De tafelkaartjes dragen bij aan een ontspannen sfeer, grappige momenten én gezelligheid aan tafel.

Deze tafelkaartjes passen bij ieder gezin op tafel. Het is megaleuk om meer te leren voor de kinderen die al graag groente en fruit eten. Maar ook perfect voor de kinderen die het hardste ‘Dat lust ik niet’ roepen!

Vanuit deze kaartjes is het voor kinderen duidelijk waarom ze de broccoli, de spinazie of juist de perzik willen eten. Tevens worden ze uitgedaagd om te gaan experimenteren of proeven met de groente of fruit. De kaartjes dragen bij aan het comfortabel worden met groente en fruit en het optimaliseren van het imago van groente en fruit. Zo dragen de tafelkaartjes bij aan de ontwikkeling van een gezond eetpatroon.
Leuk voor de kinderen maar ook ideaal voor ouders. Want wat zeg je nu om je kind te enthousiasmeren? Hoe zorg je dat het aan tafel ontspannen blijft? Maar vooral ook gezellig én voedzaam is? Dit doosje met tafelkaartjes zorgt voor genoeg inspiratie!

Stel Iris een vraag
1
Hé! Kan ik je ergens bij helpen?